Polaroid 665 filmA Polaroid gyár egészen elképesztő filmeket készített fennállának 75 éve alatt: színeset, fekete-fehéret, kék színű, csoki színű, szépia, roll filmet, mozi filmet, diát, 4x5 és 8x10-es, na meg aztán a giga méretű, 20x24 inches filmet (50x60cm), amire mai napig fotóznak Amerikában. De gyanítom, hogy ez a film volt a legjobbak-legjobbikának egyike. A Polaroid 665 fekete-fehér film, pontosabban T-665, egy különleges darab az instant filmek között is. Miben rejlik különlegessége? Abban, hogy míg a többi instant film negatívja gyakorlatilag használhatatlan, és eldobjuk a kép elkészülte után (a kreatívabb, kísérletező kedvűek persze nem) addig ennél a filmnél ezt megtartjuk, ugyanis az egy tökéletesen szkennelhető, nagyítható negatívot ad. A kép elkészülte után a negatívot szódium-szulfátban kimossuk, hogy a fényudvarmentesítő és a maradék vegyszer eltűnjön, utána jöhet a nagyítás, szkennelés.
Ennek a filmnek volt a nagytestvére, a 4x5 inches (10x12cm) Polaroid T-55, (iso 50) az szintén használható negatívot adott, sok stúdió, divat, portré fényképész használta, de a város, épület fotográfusoknak is nagy kedvence volt. 
Korábban agyaltam azon, hogyan lehetne egy méltató irományt kanyarítani a Polaroidról - mert megérdemelné - hiszen azt a rengeteg, fantasztikus technikai újítást, fejlesztést, felfedezést, amit Mr. Edwin Land és csapata adott a világnak az egyszerű családoktól kezdve, egészen a legnagyobb fotóművészekig, az több, mint érdem. 
Végezetül legyen itt egy fotó, ami a Polaroid 665 fimre készült, Venczel Attila barátom készítette. 
Katt a képre!

2 megjegyzés: